טיבט, סין ואנחנו

כאשר הגרמנים שעטו מזרחה הם טענו שזכותם כגזע עליון עם משטר מפותח לנכס לעצמם את המדינות המפגרות ממזרח לגרמניה, ולהחיל עליהן את משטרם ושיטותיהם

כאשר הסינים פלשו לטיבט היתה להם טענה דומה - הם התכוונו להכחיד את המשטר הפיאודלי ב"ארץ השלגים", הידועה גם כ"גג העולם", ולכפות עליה את משטרם

וכמו שהגרמנים דרשו לעצמם "לבנסראום" - היינו, מרחב מחייה רחב-ידיים - כך גם הסינים. מאו דזה-דונג הכריז על שאיפתו שבטיבט יהיו עשרה סינים מגזע האן לעומת כל טיבטני. בינתיים היחס הוא שניים לאחד, אבל בלי ספק התהליך נמשך

טיבט ארץ ענקית (גודלה ככל מערב אירופה) אבל היא מאוכלסת בדלילות, כי זהו שטח קשה מאוד - גבוה כל-כך שאנשים שלא נולדו וגדלו שם מתקשים לנשום, ורוב הקרקע תלולה מאוד, צלעות הרים שקשה לפתח עליהם חקלאות. יש אומרים שהסיבה שכשליש מן הטיבטנים היו נזירים היא שהארץ אינה יכולה לקיים אוכלוסיה גדולה (לפחות כך היה לפני התיעוש והחקלאות המודרנית). אבל ערכה של טיבט הוא במעמדה האסטרטגי - ממרומי ההימלאיה היא חולשת על הודו ובכלל על חלק גדול מאסיה - וכן באוצרות הטבע שלה. כל זה משך את הסינים ועורר בהם את הדחף לכבוש אותה, ולגרש ממנה או לדכא בה את התרבות המקומית. התירוץ שזוהי תרבות נחשלת וחברה מפגרת היה שימושי מאוד לשכבה השלטת בסין - הנקראת משום-מה מפלגה קומוניסטית, למרות שהמשטר שלה הוא קפיטליסטי לעילא, רק בלי החירויות המקובלות ברוב המדינות הקפיטליסטיות. 

בתקופות שונות הצדיקה הציונות את ההשתלטות על הארץ בטענות דומות. אפילו בשנים הראשונות אחרי מלחמת 67 נאמרו אמירות כמו , "תחת השלטון ההאשמי היו בכל הגדה רק שני טרקטורים - היום יש עשרות (או מאות)!"... ישראל טענה שהיא מביאה קידמה למזרח התיכון, ממש כמו שסין "העממית" בלי ספק הביאה מעין קידמה לטיבט. רק שהטיבטנים לא רוצים לא מעוקצה ולא מדבשה, וזכותם האנושית לסרב לה. 

לאמיתו של דבר, רוב הכיבושים בכל הדורות באו מצויידים באמתלות טובות - הכיבושים האירופאים באמריקה, למשל, נועדו להציל את האינדיאנים מתרבותם האפלה ולהביא להם את אור הנצרות. ערימות הגולגלות סביב מזבחיהם של האצטקים, סימני קניבליזם באיים הקריביים וכביכול גם בצפון אמריקה, המשטר הטוטליטרי של האינקה, וכן הלאה - כל אלה הצדיקו את הכיבוש הספרדי, הפורטוגזי והאנגלי, ואת ההשתלטות האירופאית על היבשת הענקית והעשירה מקוטב אל קוטב. באפריקה היה מקובל על הכל שהכיבוש האירופי הביא איתו את הנאורות ליבשת השחורה, ונועד להציל את עמיה מברבריות פרימיטיבית... היה טיפה יותר קשה למכור את הנאראטיב הזה לגבי סין והודו, שתרבויותיהן עתיקות בהרבה מתרבות אירופה והישגיהן החומריים נראו לעין. אבל עד מהרה נמצאו אי-אלה מנהגים ברבריים (קשירת רגלי הנשים בסין, שריפת האלמנות בהודו - שניהם מנהגים של המעמדות העליונים), שהוכיחו שגם ארצות אלה זקוקות לטיפול של נאורות מתקדמת מצד האימפריות האירופאיות.

אבל למה להרחיק אחורה להיסטוריה? - ממש בימים אלה מנהלת ארצות הברית, בעזרתן של כמה מדינות נלוות, מלחמות כיבוש בעירק ובאפגניסטן. בעירק היה צורך דחוף להפיל את משטר העריצות של סדאם חוסיין ולהביא לארץ עתיקה זו את הדמוקרטיה. באפגניסטן היה צורך דחוף להפיל את הטליבאן האנטיפתיים, שונאי הנשים והתרבות, וגם שם להפיץ את הדמוקרטיה והקידמה... נפט? שיקולים אסטרטגיים? העברת צינורות ממזרח אסיה אל האוקינוס ההודי? - הס מלהזכיר! הכוונות כולן טהורות, כולן אלטרואיסטיות למהדרין.

אין שום חידוש בכיבוש הסיני בטיבט. כל האמתלות והצידוקים מבוססים על קצת אמת, ועם זאת הם שקריים כמו כל הצידוקים של כל הכיבושים בעולם. איש לא ביקש מאיתנו היהודים להביא את הקידמה למזרח התיכון, איש לא ביקש את מלכי ספרד להציל את האינדיאנים משלטונם של האצטקים או האינקה, ואת מלך הבלגים ליאופולד שיציל את עמי קונגו מן הברבריזם. הגיע הזמן ליישם את התפיסה הפשוטה הזאת גם לגבי סין העממית וטיבט.

לא צריך להיות בודהיסטי או חסיד מושבע של הדלאי לאמה כדי לתפוס שזהו סיפור מכוער מאוד, ולמחות על מה שנעשה שם. הסיטואציה הנוכחית, שסין שואפת לקיים את האולימפיאדה ללא בעיות, ולהתקבל על ידי מדינות העולם, בשעה שהיא הופכת למעצמה כלכלית אדירה, מספקת את ההזדמנות ללחוץ על המשטר בבייג'ינג שיפסיק לדכא את הטיבטנים ויאפשר להם את מה שהדלאי לאמה מבקש - היינו, מידה רבה של אוטונומיה, חברתית, כלכלית ותרבותית. הוא אינו דורש עצמאות מדינית, ובכלל הוא נוטה לפשרנות. 

שיקולים פרגמטיים מונעים עמדה חד-משמעית בחוגים כלכליים, היודעים מה שוויים של יחסים תקינים עם סין. שיקולים אידיאולוגיים מונעים עמדה שלילית בחוגים הנאמנים לדיכוטומיה של ימי המלחמה הקרה. אבל אנשים שאינם בעלי עסקים גדולים ולא מחוייבים לשום תדמיות מן העבר, רשאים ואף חייבים להביע דעה ברורה נוכח הדיכוי בטיבט.

סןף



-


|